Liczba stulatków w Bułgarii jest większa
niż u innych narodów. Naukowcy tłumaczą to niewielkim stresem i aktywnym trybem
życia. Ale nie tylko. Lactobacillus
bulgaricus – w tej oto bakterii tkwi tajemnica. Tak, to właśnie własnym jogurtom
Bułgarzy zawdzięczają długie lata życia bez poważniejszych chorób czy schorzeń.
Tak przynajmniej twierdzi Ilia Miecznikow – laureat Nagrody Nobla. Twierdził
on, że bułgarskie mleko, które poddaje się fermentacji specyficzną mikroflorą,
wydłuża życie mieszkańcom tego kraju.
Bakterię tę odkrył w roku 1905
bułgarski mikrobiolog Stamen Grigorov. Dziś bułgarskie jogurty eksportowane są m.in.
do Japonii, Niemiec, Szwecji, Finlandii czy Korei Południowej, a spożywa je około
2 miliardy osób rocznie.
Fuuuuuj! Wygląda jak zsiadłe mleko :[
OdpowiedzUsuńSzlachetne zdrowie.. :)
OdpowiedzUsuń