czwartek, 7 kwietnia 2016

Jak jogurt, to tylko bułgarski

Liczba stulatków w Bułgarii jest większa niż u innych narodów. Naukowcy tłumaczą to niewielkim stresem i aktywnym trybem życia. Ale nie tylko. Lactobacillus bulgaricus – w tej oto bakterii tkwi tajemnica. Tak, to właśnie własnym jogurtom Bułgarzy zawdzięczają długie lata życia bez poważniejszych chorób czy schorzeń. Tak przynajmniej twierdzi Ilia Miecznikow – laureat Nagrody Nobla. Twierdził on, że bułgarskie mleko, które poddaje się fermentacji specyficzną mikroflorą, wydłuża życie mieszkańcom tego kraju.

Bakterię tę odkrył w roku 1905 bułgarski mikrobiolog Stamen Grigorov. Dziś bułgarskie jogurty eksportowane są m.in. do Japonii, Niemiec, Szwecji, Finlandii czy Korei Południowej, a spożywa je około 2 miliardy osób rocznie.



2 komentarze: